Hälsingerådet: Hälsinglands Utbildningsförbund
Kontakta Hälsingerådet

Projektet är slut och Hälsinglands Utbildningsförbund tar över verksamheterna 11 augusti 2015. Välkommen till www.hufb.se!

Läs projektslutrapporten 'Gemensam gymnasie- och vuxenutbildning Hälsingland'Word

2015-02-20

Det känns häftigt

Gunilla Svensson, Nordanstig

Gunilla Svensson är utbildningsledare för YH-utbildningen i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Det är en två-årig distans­utbildning för drifttekniker med inriktning process med elever från hela Sverige. Vid YH-utbildningen som har basen i Nordanstig finns 21 elever; hälften av dem är tjejer och merparten kommer från Hälsingland. Utbildningen är tvåårig och en del av utbildningen sker på plats i industrin – LIA.

Här gäller samverkan i allra högsta grad. Gunilla ser Hälsinglands Utbildnings­förbund som en utmaning.

– Det känns häftigt att tre olika kommuner är så positiva.

Engagemang

Det är fantastiskt att Nordanstig kan erbjuda YH-utbildning, tycker Gunilla. Elever och lärare träffas under den två-åriga utbildningstiden åtta gånger i veckolånga utbildningspass. I övrigt sker den på distans och med en stor del arbetsplatsförlagd praktik.

Engagemanget från företagen som ingår i utbildningens ledningsgrupp är stort. Med i ledningsgruppen för utbildningen finns företagen Nynas, Iggesunds Paperboard, Plyfa Plywood, Stora Enso, Billerud Korsnäs, Akzo Nobel, SCA och Arizona Chemicals samt Bollnäs Energi men många fler företag finns också med också samverkande i arbetet med LIA-platser.

Måste samarbeta

För Gunilla är det en självklarhet att samarbeta.

– Jag känner mig hemma i alla tre kommunerna. Jag kan vara ena dagen i Söderhamn, den andra i Bollnäs och den tredje här i Bergsjö.

– Vi är duktiga på att nätverka och samarbeta.

Hon ser det som en fördel att förbundet kan bedriva utbildningar av skilda slag, söka projekt i förbundets namn med mera – allt för att underlätta att fler människor ges möjlighet till högre studier. Gunilla har hela tiden varit positiv till förbundet.

– Vi måste samarbeta i Hälsingland.

I Nordanstigs kommun bedrivs YH-utbildning för drifttekniker inriktning process. Eleverna kommer från hela Sverige. Gunilla Svensson är utbildningsledare och framhåller vikten av samarbete för att få fler elever att studera. 
Här kan du läsa mer om Gunilla Svensson

Samordnare

Thomas Norgren

Tfn 0270-757 30

Besöksadress

Stadshustorget

821 80 Bollnäs

Fax 0278-256 00